Kako odabrati odgovarajuće rukavice?

Par savjeta za sve vas koji trebaju pomoć oko odabira rukavica.

Pravilan odabir rukavica je zaista važan jer rukavice štite ruke isto kao što cipele čuvaju noge. Rukavice možemo usporediti sa cipelama jer ako su  tijesne, žuljaju, neudobne su i prsti vas bole naravno da vam neće odgovarati  – ista stvar je i sa rukavicama. Zbog neodgovarajućih rukavica moguće su ozljede prstiju, zglobova, palca ili kod sparinga možete ozljediti partnera. Rukavice trebaju biti udobne, prsti trebaju biti u pravilnom položaju, vrh palca ne smije udarati u rukavicu, a zglob treba biti dobro zaštićen i fiksiran. U novim rukavicama šake vam ne smiju imati previše mjesta jer će se rukavice s vremenom malo razvući.

Prvo uzmite u obzir namjenu odnosno hoćete li koristiti rukavice za udaranje po vreći i fokuserima te za rad u paru s partnerom  ili za sparing. Ako ste početnik i kupujete prve rukavice preporućamo rukavice koje su namijenjene za udaranje po vreći i fokuserima i koje će vam odgovarati za rad u paru s partnerom. Kasnije kako napredujete preporućamo jedne rukavice za vreću, a druge za sparing ili ako vam financije to ne dopuštaju probajte naći kvalitetne kožne rukavice koje će vam poslužiti za oboje. Možete izabrati rukavice za boks ili Thai boks, napravljene od umjetne ili prave kože.

Rukavice od umjetne kože su lošije kvalitete, punjenje na udarnom području je od spužve zbog čega slabo amortiziraju udarce, unutrašnjost je od poliestera zbog čega može doći do neugodnih mirisa, zaštita šake i zgloba je slaba, rukavice nisu dugotrajne.

Rukavice od prave kože su dugotrajnije, u izradi se koriste razne vrste kože, punjenje na udarnom području može biti kombinacija spužve, gume i pjene što omogučuje  bolju  amortiziju udarca, unutrašnjost rukavice može biti napravljena od kvalitetnih materijala koji ne propuštaju vlagu u punjenje čime se produljuje vijek trajanja rukavice i nema neugodnih mirisa. Sve to ovisi o modelu i cijeni. Čim su rukavice skuplje znači da su izrađene od kvalitetnijih materijala, udobnije su za nošenje, bolje štite ruke i duže će trajati.

Razlika između boks i Thai boks rukavice je u tome što su boks rukavice  na udarnom području više zaobljene dok kod Thai boks rukavica taj dio može biti ravan. Palac je kod boks rukavice spojen s ostatkom rukavice samo na vrhu palca dok kod Thai rukavice palac je spojen cijelom dužinom s ostatkom rukavice. S unutarnje strane dlana Thai rukavice mogu imati dodatni Padding odnosno dodatnu zaštitu dok boks rukavice to nemaju.

Ako ste se odlučili za rukavice za udaranje po vreći i fokuserima  možete odabrati laganije rukavice 10  Oz ili 12 Oz mekanijeg punjenja, dok za sparing odaberite teže rukavice 16 Oz debljeg i tvrđeg punjenja, palac treba biti dobro zaštićen, poželjan je Padding s unutarnje strane dlana i traka oko zgloba treba dobro štititi i fiksirati zglob.

Važno je napomenuti da kod odabira dimenzije rukavica obratite pažnju, jer kod većine modela osobama s većim šakama rukavice od 10 Oz i 12 Oz neće odgovarati jer su manjeg kalupa mada ima modela od 10 Oz koji su većeg kalupa samo su rijetki. Isto tako ako mislite kupiti najkvalitetnije i najskuplje rukavice od nekog poznatog  Brenda to nije garancija  da će odgovarati vašem tipu ruke.

Nadamo se da smo vam barem malo olakšali odabir odgovarajućih rukavica. Ukoliko imate još nekih pitanja ili niste sigurni možete nam poslati upit putem kontakt obrasca ili email-a.